Ulkoharrastuksia

Nykyään joka suunnasta kuulee ulkoharrastuksista ja niiden suosio on ruvennut nousemaan huomattavasti. Ei kyllä ihmekään, nimittäin ulkona harrastaminen ja liikkuminen on mitä loistavin tapa pitää kiinni omasta terveydestä. Ulkoharrastuksissa riittääkin valinnan varaa aina riippumatta siitä, että onko talvi vai kesä. Suomi onkin tästä syystä yksi parhaimmista maista harrastaa ulkoliikuntaa, nimittäin vaihtuvat vuodenaikamme antavat mahdollisuuden todella monen eri lajin harrastamiseen. Kesällä voi vaikka kallio kiipeillä ja pelata jalkapalloa, kun taas talvella pääsee hiihtämään ja luistelemaan. Rohkeammat voivat taas talvella mennä palautumaan avantoon. Avanto onkin Suomen extreme -laji, joka tekee ihmeitä keholle. Ulkomailla avantoa kuitenkin kaihdetaan ja pidetään hullujen touhuna. Avannossa on jäähän porattu reikä, jossa käydään uimassa saunan välissä. Avanto jos joku saakin veren kiertämään kehossa ja mielen rentoutuneeksi. Lenkkeilykin onnistuu minä vuodenaikana tahansa, jos vaan osaa pukeutua sään vaatimalla tavalla ja osaa huomioida pakkasen hengityksessä. Lenkkeily onkin yksi helpoimmista harrastuksista aloittaa, nimittäin sitä varten ei tarvitse ottaa tunteja tai ostaa turhaan varusteita. Lenkkeilyyn tarvitaan pelkästään joustavat ja mukavat vaatteet, sekä hyvät juoksukengät. Näillä pääsee jo nopeasti lenkkeilyn maailmaan. Lenkkeily onkin myös loistava tapa purkaa ajatuksia ja päästä eroon päivän stressistä, nimittäin juostessa kuulokkeet päässä aivojemme on helppo päästä eroon kaikista päivä ajatuksista.

Kiipeily ulkoharrastuksena

Suosioon noussut kiipeily on myös yksi mitä parhaimmista ulkoharrastuksista. Kiipeily on myös siitä hyvä, että sitä pystyy harrastamaan minä vuodenaikana tahansa. Talvella kokeneempi kiipeilijä voi lähteä kiipeilemään jäihin ja taas vähemmän kokenut pääsee harjoittelemaan tulevaa kesää varten kiipeilysaleihin, joissa on aina tarjolla oman tason mukaan erilaisia ratoja. Kiipeily onkin siitä loistava urheilumuoto, että se kehittää samaan aikaan jokaista kehonlihasta, kuin myös luovuutta ja logiikkaa. Kiipeilyssä nimittäin pitää osata käyttää myös logiikkaa, kun valitsee sopivia kohtia kalliosta tai muusta paikasta etenemiselle. Kiipeilyssä tulee myös huomaamatta käytettyä kehon jokaista lihasta, ilman että sitä edes huomaa rasituksessa. Usein ulkona harrastettu kallio kiipeily onkin todella jännittävä laji, joka laittaa kehon jokaisen lihaksen liikkeelle. Kiipeily on myös kaikenikäisille sopiva harrastus, jota voi harrastaa niin luonnossa ihan vain ulkona oleilun takia tai sitten edetä jopa kilpailutasolle. Ulkona voikin harrastaa kiipeilyä erittäin laajasti eri maastoilla. Talvella kiipeillään jääseinillä, vuorilla tai jopa Alpeilla. Kesällä taas pääsee Alppien ja vuorien lisäksi kiipeilemään kallioilla.

Kiipeily on kuitenkin ollut jo kautta aikojen ihmisten käytössä arkisissa askareissa ja osassa maissa sitä edelleenkin käytetään jatkuvasti. Esimerkiksi Himalajan vuoristossa asuvat joutuvat jatkuvasti kiipeilemään liikkuessaan paikasta toiseen. Kiipeily on kuitenkin päässyt leviämään kyseisistä maista maailmanlaajuiseksi harrastukseksi. Nykyään kiipeilyllä onkin vankka harrastaja joukko ympäri maailmaa ja sitä harrastetaan aktiivisesti maailman jokaisella mantereella. Kiipeily on myös edellä mainitun lenkkeilyn tapaan erittäin vapaa harrastus, nimittäin esimerkiksi kiipeilykeskuksiin voi lähteä kiipeämään ihan milloin vain, eikä siihen tarvitse varata mitään tiettyä aikaa. Tietenkin jos lähtee ulos kallio kiipeilemään, on turvallisuussyistä hyvä ottaa muutama kiipeilyn kurssi ennen itsenäistä kiipeilysuoritusta. Ulos ei myöskään voi koskaan lähteä kiipeilemään täysin omatoimisesti, nimittäin harrastukseen tarvitaan aina pari varmistamaan turvallisuuden ja pitämään kiinni suojaköydestä. Boulderointi on taas kiipeilyn lievempi muoto, jossa ei ole tarkoituksena kiipeillä korkealle. Tätä lajia voi lähteä harrastamaan ulos myös täysin omatoimisesti. Tässäkin kuitenkin kannattaa harjoitella ensin hetki kiipeilykeskuksissa, pehmustetun lattian päällä, jotta voisi välttää suuremmat tapaturmat ja sattumiset.

helsinginsiniset - 2021