Suosittuja harrastuksia nuorille aikuisille

Harrastukset ovat tärkeä osa kaikkien ihmisten hyvinvointia. Ne rentouttavat työn ja kiireen ohella, liikuntaharrastukset ylläpitävät hyvää kuntoa ja ne voivat olla myös sosiaalinen tapahtuma, missä tavataan ystäviä ja harrastetaan jotain mukavaa yhdessä. Usein lapsille löytyy paljon tekemistä ja moni harrastaa aktiivisesti jotain liikuntalajia lapsesta nuoreen asti.

Siirryttäessä peruskoulusta eteenpäin ja intensiivisempään opiskeluun, harrastukset usein jäävät vähemmälle. Niille ei yksinkertaisesti löydy yhtä paljon aikaa enää kuin ennen. Siksi monet nuoret aikuiset jäävätkin yhtäkkiä harrastusten ulkopuolelle. Monet harrastukset on suunnattu lapsille ja nuorille, mutta onko olemassa mitään sellaisia harrastuksia mitä erityisesti kiireiset nuoret aikuiset voisivat harrastaa?

Harrastushan voi olla monenlaista. Sen ei tarvitse olla säännöllistä seurassa harrastamista, vaan myös yksinkertaiset kotona tehtävät asiat kuten lukeminen ja elokuvien katsominen voivat olla mukavia harrastuksia. Usein juuri nuoret aikuiset ovat elämässään sellaisessa tilanteessa, missä työ tai koulu vie todella suuren osan ajasta. Tällöin joku mukava kotona tehtävä harrastus on erittäin hyvää rentoutumista muuten kiireisen elämän rinnalla.

Nuoret aikuiset harrastavatkin nimenomaan paljon lukemista ja elokuvien katsomista. Erilaiset tietokonepelit ovat nykyään myös suosittuja ja niitä voi pelata verkossa myös muiden ystävien kanssa. Kirjallisuuspiiritkään eivät ole harvinaisia erityisesti akateemisissa piireissä ja yliopistomaailmassa. Usein juuri samassa koulussa opiskelevat nuoret voivat helpommin löytää yhteistä tekemistä ja porukan kanssa sovittuihin treeneihin on helppo sitoutua, sillä muutkin tekevät sitä.

Monet nuoret aikuiset, jotka edelleen opiskelevat ja ovat täten kouluympäristössä harrastavat keskenään erilaisia liikuntalajeja, kuten jalkapalloa, koripalloa, sulkapalloa tai sählyn pelaamista. Monesti koululla on mahdollisuus tarjota puitteet näiden pelien pelaamiseen myös oppilaiden vapaa-ajalla. Yhdessä tekeminen kannustaa myös nuoria itseään osallistumaan liikuntaan ja pitää näin hyvin yllä kuntoa.

Ota yhteyttä muihin työntekijöihin

Työelämässä nuorilla aikuisilla on myös hyvät mahdollisuudet harrastaa yhdessä työpaikan muiden työntekijöiden kanssa. Suomessa kannustetaan paljon yhdessä liikkumiseen ja monet työpaikat järjestävät erilaista harrastustoimintaa. On selvää, että liikunnallinen harrastus yhdessä muiden työntekijöiden kanssa parantaa kuntoa ja jaksamista töissä sekä myös työpaikan yleistä yhteishenkeä.

Vinkkejä harrastuksiin

Jos omista piireistä ei löydy mitään mielekästä tekemistä, voi sellaista myös kehittää itse. Kouluissa kannattaa laittaa ehdotuksia ilmaan ja kysyä muilta olisivatko he halukkaita aloittamaan jonkin yhteisen harrastuksen. Jos mitään järjestettyä toimintaa ei ole jo valmiina, niin monet muutkin usein sellaista kaipaavat. Yhdessä tekemiseen vaaditaan vain kaikkien yhteistyö ja sitoutuminen

Työpaikalla voi ihan yhtä hyvin ehdottaa samaa. Liikuntaharrastuksen ei tarvitse olla armotonta rääkkiä, joka vaatii superkuntoa ja jota tehdään viisi päivää viikossa. Sellaiseen tuskin moni haluaisi edes ryhtyä. Harrastamisen voi aloittaa ihan yksinkertaisella kerran tai pari viikossa tapahtuvalla kevyellä treenillä kuten kävelylenkillä tai sulkapallon pelaamisella. Tärkeintä on löytää kaikille mukavaa tekemistä yhdessä.

Jos harrastaminen koulussa tai työpaikalla ei ole mahdollista, voi sitä hakea muun muassa erilaisista seuroista tai harrastaa ihan vain yksin. Kaikki eivät ole kiinnostuneita ryhmäliikunnasta ja muiden kanssa tekemisestä. Siinä ei ole mitään väärää, vaan yksin harrastaminen on hyvää siinä missä ryhmässäkin. Suositeltavaa olisi, että viikoittaiseen harrastamiseen kuuluu edes yksi liikunnallinen harrastus. Hyvän kunnon ylläpitäminen lisää koko kehon ja mielen hyvinvointia.

Kotona mukavia harrastuksia voivat olla kutominen, lukeminen, siivoaminen tai tietokonepelien pelaaminen. On hyvä olla edes joku harrastus mikä saa mielen rentoutumaan ja ajatukset pois päivän kiireistä ja murheista. Suomessa nuoret aikuiset ovat melko aktiivisia ja heille on tarjolla paljon mahdollisuuksia.

helsinginsiniset - 2021