Robert Baden-Powell

Robert Baden-Powell oli Brittiläinen armeija mies, joka tunnetaan kansainvälisen partioliikkeen isänä, ja on kiistatta sen perustaja hahmo. Baden-Powell, tai B-P kuten hänet tunnettiin ystävien keskuudessa, vietti suuren ajan armeija ajastaan komennuksella Intiassa ja Afrikassa.

Robert Baden-Powell

Kokemuksistaan innostuneena hän kirjoitti armeijan tiedustelu tekniikoita selittäviä kirjoja, joista tuli suuria hittejä Britti poikien keskuudessa. Partioliike lähti muodostumaan kirjojen julkaisun jälkeen lähes orgaanisesti, ja B-P otti nuorison pyynnöstä ohjat käsiinsä.

Armeijaa edeltävät vuodet

Baden-Powell syntyi vuonna 1857, Paddingtonin asuinalueella Lontoossa, ja sai syntyessään nimen Robert Stephenson Smyth Powell, sukunimi muutettiin vasta myöhemmin muotoon Baden-Powell. Hänen isänsä oli tunnettu Oxfordin yliopistossa opettanut matemaatikko Baden Powell, joka toimi myös Englannin valtion kirkon pappina. Baden Powell saavutti julkisuutta yliopisto uransa aikana, ja hän oli evoluution isän, Charles Darwinin, kovaääninen kannattaja. Baden Powell ehti elämänsä aikana kolmesti naimisiin, ja tuotti näiden vaimojen kanssa yhteensä neljätoista lasta. Baden Powellin kuoltua hänen viimeisin vaimonsa päätti muuttaa oman ja lastensa sukunimen muotoon Baden-Powell näiden isää kunnioittaakseen, ja erottaakseen oman joukkonsa miehen muista lapsista. Robert Baden-Powellin isä kuoli pojan ollessa kolmevuotias, ja tästä johtuen hänen pää kasvattajanaan toimi vahvatahtoinen äiti, Henrietta Grace Smyth. Aikuiseksi kasvettuaan Baden-Powell kiitti äitiään tämän antamista elämän eväistä, ja antoi tälle kaiken kunnian menestyksestään.

Armeija ajat

Robert Baden-Powell aloitti armeija uransa luutnanttina 1876 Intiaan sijoittuneessa husaari rykmentissä. 1880-luvulla hänet sijoitettiin Afrikkaan, Zulu alueelle, jossa hän pääsi harjoittelemaan tarkkailu taitojaan. Baden-Powellin armeijaura oli hyvin nousujohteinen, ja hän työskenteli uransa aikana myös armeijan tiedustelupalvelussa Maltalla. Baden-Powell julkaisi lähinnä aikuiselle lukijakunnalle tarkoitetun tiedustelupalvelun tekniikoita kuvaavan kirjansa Reconnaissance and Scouting vuonna 1884, mutta jatkoi vielä tämän jälkeen armeija uraansa Afrikassa. Hänen uransa ei ollut täysin tahraton, sillä näinä aikoina miestä syytettiin vihollisen laittoman teloituksen toimeenpanosta, sekä siitä että hän salli paikallisten sotilaiden tekemän siviilien massamurhan. Baden-Powell pääsi syytteistä kuitenkin eroon puhtain paperein.

Afrikasta Robert Baden-Powell lähetettiin Intiaan, nuorimpana Brittiarmeijan everstinä, ja hän kirjoitti siellä oleskellessaan Aids to Scouting kirjan, joka koostui lähinnä tiedustelu taitoja käsitelleen luentosarjan muistiinpanoista. Baden-Powellista tuli kansallinen sankari Etelä-Afrikassa Boeri sodan aika tapahtuneen Mafekingin piirityksen ansiosta. Baden-Powell joukkoineen oli ansassa 217 päivää, joiden aikana B-P käytti partio taitojaan vihollisen huijaamiseksi kaupungin puolustus kapasiteetista. Hänet ylennettiin piirityksen jälkeen kenraalimajuriksi, ja hän jäi viimein armeijasta eläkkeelle vuonna 1910.

Armeijan jälkeiset vuodet

Robert Baden-Powellin viimeisten Afrikan vuosien aikana hänen kirjastaan Aids to Scouting oli tullut suuri hitti teini-ikäisten, ja nuorempien poikien keskuudessa, ja sitä käytettiin myös nuorisojärjestöjen keskuudessa. Tästä innostuneena Baden-Powell päätti kirjoittaa kirjasta uuden version, tällä kertaa nuori lukijakunta mielessä. Saadakseen kirjaan todenperäistä materiaalia, Baden-Powell järjesti päälle kolmenkymmenen pojan partioleirin Brownsea-saarella vuonna 1907. Scouting for Boys -kirja julkaistiin alunperin kuudessa osassa, ja siitä innostuneena Englannin nuoriso järjesti spontaanisti ensimmäisen valtiollisen partiotapahtuman Lontoon Crystal Palace rakennuksessa. Ensimmäinen kansainvälinen partiolaisten jamboree järjestettiin Lontoon Olympia hallissa 1920, ja B-P kruunattiin tapahtumassa liikkeen kansainväliseksi päälliköksi. Baden-Powellin henkilökohtainen elämä pyöri myös pitkälle partion ympärillä. Ollessaan partioliikkeen maailman kiertueella vuonna 1912, hän tapasi laivalla Olave St Clair Soames nimisen nuoren neidon. Pariskunta avioitui saman vuoden aikana, ja Olave otti myöhemmin käsiinsä tyttöjen partion ohjat. Viimeiset vuotensa Robert Baden-Powell vietti Keniassa, hänen ystävänsä omistaman hotellin maille rakennetussa pienessä mökissä. B-P kuoli 8 tammikuuta 1941, mutta hän jätti jälkeensä vahvan partio perinnön, taaten nimen kaikumisen monille jälkipolville.

Armeijan jälkeiset vuodet

helsinginsiniset - 2021