Nuorten harrastustoiminta

Harrastukset ovat lapsille ja nuorille tärkeitä toimintoja, joiden kautta he saavat viikoittaista lisä liikuntaa, itseilmaisu kokemuksia, sekä uusia samanhenkisiä kavereita. Harrastukset vaihtelevat urheilullista kulttuurillisiin, ja niitä voidaan harrastaa joko ryhmässä tai omissa oloissa. Osa harrastuksista tapahtuu vain viikottaisissa kokoontumisissa, kun taas osa niistä vaatii päivittäistä harjoittelua, varsinkin vaatimustason kasvaessa.

Nuorten harrastustoiminta

Jotkut harrastuksista jäävät taka-alalle nuoren kasvaessa, ja vaatimusten kasvaessa, mutta osa yksilöistä löytää harrastuksesta itselleen tulevan ammatin. Lähes jokainen ammattiurheilija on aloittanut uransa harrastuksena, ja esimerkiksi tanssijan ura on mahdollista vain jos se aloitetaan lapsena.Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse pyrkiä harrastuksensa huipulle, ja lapset ja nuoret voivat harrastaa ihan vain huvin vuoksi, ilman sen suurempaa painetta harrastuksessa onnistumisesta. On myös harrastuksia, kuten partio, jotka pyrkivät lasten ja nuorten yleiseen kasvuun yksilöinä, ilman sen suurempaa kilpailu elementtiä.

Harrastusten valinta

Lasten ja nuorten harrastuksia valittaessa on tärkeää että ne ovat tekijälle mieluisia. Vaikka lähes kaikilla lapsilla on halu ilmaista itseään, kaikki eivät välttämättä omaa ekshibitionistista luonnetta joka rohkaisee tanssi ja teatteri harrastuksissa, ja kaikki eivät nauti tämän tyyppisistä aktiviteeteista. Tämän tyyppisiä lapsia voi rohkaista esimerkiksi maalaustaiteen, tai kuvanveiston puoleen. On myös tärkeää että kaikki lapset harrastavat jonkin verran liikuntaa, tämä voi tapahtua joukkueurheilun, tai yksityis lajien parissa. Kuntoilua valitessa kannattaa myös pitää mielessä lapsen omat kiinnostuksen kohteet, ja esimerkiksi eläin rakkaat lapset saattaisivat nauttia ratsastuksesta, tai koiran ulkoiluttamisesta yleisurheilua enemmän. Elinten parissa toiminta on myös hyväksi lasten yleiselle kehitykselle, sillä se auttaa vastuuntunnon ja empatiakyvyn kehityksessä. Harrastuksia valitessa ja jatkaessa kannattaa monitorioida hieman sitä kuinka paljon nuoren vapaa-aikaa niihin kuluu. Siinä missä harrastusten alkuaikoina lapsi saattaa olla hyvin innostunut useasta viikottaisesta ryhmästä, vaatimusten kasvaessa näiden paineet saattavat käydä monelle liian raskaiksi, ja jossain vaiheessa nuorten kanssa pitää tehdä ratkaisuja siitä mitä jätetään pois aikatauluista. Vanhempien tehtävä lapsen harrastuksessa on tukea, ja auttaa, mutta parasta on olla puskematta lasta liikaa, sillä liian kovien vaatimusten asettaminen varhaisessa vaiheessa tuhoaa helposti mielenkiinnon lajia kohtaan. Toisaalta usea vanhempi löytää myös lapsen harrastuksen kautta uusia kavereita, esimerkiksi futiskentän laidalla kylmässä hytiseminen kasvattaa huomattavasti aikuisten yhteishenkeä!

Koko perheen päätökset

Harrastusten hinnat vaihtelevat kovasti, ja vanhempien kannattaa valita omalle kukkarolleen sopivia vaihtoehtoja. Kalliit harrastukset jotka rajoittavat loppu perheen toimintaa aiheuttavat yleistä stressiä, ja vähentävät niiden myönteisiä vaikutuksia. Kunnat ja kansanopistot tarjoavat usein suhteellisen halpoja, tai jopa ilmaisia harrastusvaihtoehtoja, joten kenenkään ei tarvitse olla ilman harrastusta. Kouluissa järjestetään myös usein iltapäivätoimintaa, ja oman harrastuksen tietokantaa voi kohottaa vierailemalla kirjastossa. Harrastuksen tullessa vakavammaksi sekä perheen vanhemmat, että itse harrastuksen parissa toimivat nuoret, voivat usein vähentää harrastukseen liittyviä kuluja toimimalla vapaaehtoisina seuroissa tai yhteisöissä. Esimerkiksi jotkut ratsastustallit ottavat nuoria vapaaehtoisia auttamaan aloittelija tunneilla, ja hevosten hoidossa, ja nuorille annetaan mahdollisuus alennusten ansaitsemiseen ratsastustunneille. Hyvin lahjakkaat harrastajat saattavat pystyä myös hakemaan stipendejä harrastustoiminnan kääntämiseksi ammattimaisempaan suuntaan.

Koko perheen päätökset

Vaikka harrastustoiminta usein mielletään lapsien omatoimiseksi vapaa-ajan toiminnaksi, jossa perheen aikuisilla on lähinnä taksikuskin rooli, osasta harrastuksista saattaa kehkeytyä juttuja joita voi silloin tällöin tehdä koko porukalla. Lapsen partiotoiminta saattaa esimerkiksi johtaa yleisempään kiinnostukseen luonnosta, ja vaikkapa vaelluslomaan lapissa. Koko perheen hevosharrastus tarjoaa mahdollisuuden yhteisille ratsastuslomille eksoottisissa kohteissa, ja lapsesta saakka tehdyt koiran ulkoilutus reissut, voivat tarjota turvallisen ja luonnollisen hetken, jonka aikana teini-ikäinen voi keskustella vanhemman kanssa huolistaan.

helsinginsiniset - 2021