Lasten ja nuorten eläin harrastukset

Moni kaupunki asutuksessa elävä lapsi ja nuori kaipaa eläinten kanssa puuhailua, ja tämän on todistettu olevan hyväksi lapsen kehitykselle. Mahdollisuuksia eläinten kanssa harrastamiselle on monia, ja vaihtoehtoja löytyy laidasta laitaan ajan ja rahan käyttöä ajatellen.

Lasten ja nuorten eläin harrastukset

Ensimmäisenä kontaktina monelle lapselle saattaisivat toimia kotieläinpihat, joista löytyy usein monenlaista toimintaa, ja laaja määrä eläimiä. Useilla pihoilla pienet ja isommatkin lapset pääsevät rapsuttelemaan, ruokkimaan, ja hoivaamaan eläimiä ammattitaitoisten aikuisten valvonnan alaisena. Järjestäytynyttä toimintaa kaipaava voi myös hakeutua paikallisen 4H yhdistyksen juttusille. Useat 4H ryhmät tekevät yhteistyötä paikallisten kotieläinpihojen kanssa, järjestäen lapsille ja nuorille eläintenhoitoon liittyviä aktiviteetteja. Toimintaan voi liittyä mukaan jo pienenä lapsena, ja siitä voi kehittää itselleen sopivaa iän kasvaessa. 4H järjestön kautta vanhemmat lapset ja nuoret voivat myös alkaa suorittamaan esimerkiksi koiran ulkoilutuksen koulutusta, jonka kautta heille voi syntyä vaikkapa pieni rahan ansaintakeino tulevaisuudessa. 4H kerhon koulutus on Suomessa hyvin tunnettua, ja takaa koiran ulkoilutus palveluiden ostajille, että ulkoiluttajat tietävät mitä he tekevät. Monet eläinsuojeluyhdistykset kaipaavat myös joukkoihinsa vapaaehtoisia auttajia. Tämäntyyppinen toiminta sopii usein vanhemmille nuorille, ja vaatii huoltajien suostumuksen. Esimerkiksi Helsingin Eläinsuojeluyhdistys tarvitsee toimintaan mukaan vapaaehtoisia ihmisiä ystäviä, joiden tehtävänä on yksinkertaisesti viettää aikaa eläinsuojassa olevien kissojen kanssa, näiden ihmis arkuuden vähentämiseksi.

Lemmikkieläimet

Jos siihen on mahdollisuus myös koiran omistaminen on loistava harrastus, ja opettaa lapsille vastuuntuntoisuutta eläimistä. Koiran kanssa voi harrastaa ihan vaan leikkimistä ja lenkkeilyä, tai enemmän aktiviteetteja kaipaavat voivat osallistua koiran koulutus porukoihin, tai ottaa yhteyttä paikallisiin agility seuroihin. Koirien omistaminen on kuitenkin suuri vastuu, joten perheen kanssa kannattaa päättää yhdessä miten vastuu jakautuu, ja riittääkö kaikilla siihen resursseja. Pienemmistä lemmikkieläimistä, kuten  kissoista, hamstereista, ja kaneista on myös monelle paljon iloa. Ja allergiset perheet voivat harkita akvaario, tai vaikkapa lisko harrastuksen aloittamista. Ennen eläinten hankkimista kannattaa kuitenkin pitää huolta että lapsi jolle se hankitaan on oikeasti kiinnostunut, sillä muuten puuhaaminen jää aikuisten niskoille, eläintä kun ei voi jättää omiin oloihinsa innostuksen vähetessä.

Hevosharrastus

Monen pienen tytön ja pojan unelma on päästä touhuamaan hevosten kanssa. Hevosen omistaminen on aika kallista puuhaa, ja se vies myös huomattavan määrän aikaa. Ponit ja hevoset voivat elää yli kolmekymmentä vuotiaiksi, ja vaativat päivittäistä hoitoa, joko omistajan tulee joko tehdä itse, tai maksaa asiantuntijalle sen teosta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että lapset eivät voi aloittaa hevos- ja ratsastusharrastusta, sillä onneksi moni ratsastuskoulu tarjoaa toimintaa kaikentasoisille harrastajille. Ihan perheen pienimmät voivat osallistua vaikkapa poni päiville, jossa he pääsevät harjailemaan poneja, ja ratsastamaan turvallisesti talutus nuoran päässä. Vanhemmat lapset ja nuoret voivat alkaa ottamaan koulun luotto hevosilla vakituisia ratsastustunteja, joihin sisältyy useita samoja asioita kuin omistushevosella ratsastamiseen. Harrastajien vuoden kohokohta on usein hevosleiri, jossa nuoret viettävät viikon tai pari täysin tallin tunnelmissa. Vakavasti ratsastuksen ottavien kuvioihin kuuluvat myös hevosmiestaito tunnit. Moni talli tarjoaa myös mahdollisuuden hoitohevos- ja muuhun vapaaehtoistoimintaan. Tämän tyyppinen vapaaehtoistoiminta saattaa myös pitkällä tähtäimellä johtaa hevosten parissa työskentelyyn.

Hevosharrastus

Tallilla auttaminen on monelle loistava tapa tutustua ratsastuksen lisäksi muihin hevosen hoitoon liittyviin asioihin. Pidemmän aikaa ratsastanut saattaa miettiä myös laina hevosen ottamista, nämä vaihtelevat osittaisista lainoista, joissa hevonen on harrastajan käytössä pientä summaa vastaan pari kertaa viikossa, täysiaikaisiin lainoihin, joissa harrastaja vastaa kaikista hevosen kuluista, mutta hänellä on mahdollisuus antaa eläin omistajalle takaisin henkilökohtaisen tilanteen muuttuessa.