Jiujitsu Organisaatiot osa 2

Jiujitsun ympärille on ympäri maailmaa tullut monia erilaisia liittoja ja organisaatioita. Lajin huippuhetket ovat vasta edessäpäin, sillä joka vuosi uusia harrastajia ja uusia saleja nousee kansainvälisesti kuin sieniä sateella.

Ylipäätään kamppailulajit ovat alkaneet saavuttaa suurta suosiota niin naisten kuin miestenkin harrastuksena ja UFC:n myötä saaneet paljon myös mediahuomiota osakseen. Silti vieläkin muutama eri järjestö tai organisaatio on pysynyt suurimpana harrastuksen kisojen pitäjänä, mutta Yhdysvalloista löytyy toki oma organisaationsa, joka tunnetaan NAGA:na. NAGA on merkittävin lukkopainokisojen järjestäjä Yhdysvalloissa, mutta ei kansainvälisellä tasolla. Suurimmat kisat ovat edelleenkin ADCC liitos sekä IBJJF organisaation sekä EBI organisaation hallussa. Se, että kuka organisaatioista virallisesti edustaa tämän kamppailulajin puitteissa sitä organisaatiota, joka on kattojärjestönä koko jiujitsulle edelleen, kiistellään harrastajien parissa, sillä säännöt, painoluokat ja kisa järjestelmä eroaa suuresti kaikkein kolmen organisaation välillä. Jiujitsussa kun on kuitenkin erilaisia lajeja ja eri sääntöjä jo ihan kamppailulajin sisälläkin ja sitä ei voi erilaisuutensa vuoksi niputtaa yhteen helposti. On kisoja ja harrastus, jossa ei käytetä mitään pukua ja joka ei sisällä puvusta kiinni pitämistä ja on myös erikseen sellaista jiujitsua, jossa myös läpsitään ja lyödään pienessä määrin, joka on kaikkein lähimpänä ihan alkuperäistä lajia. Ja sitten on lukkopainia, joka on hyvinkin vapaamuotoista jiujitsua ilman niin tarkkoja sääntöjä ja näissä kaikissa on aivan omat kuvionsa.

ADCC on Abu Dhabista lähtöisin oleva organisaatio

ADCC on Abu Dhabi laisen miljonääri sheikin perustama organisaatio. Ajatus liitosta lähti liikkeelle puhtaasta intohimosta lajiin ja hän alkoi rakentaa organisaation ympärille asiantuntija yhteisöä. Hänen intonsa ensimmäisen näkemänsä UFC ottelun jälkeen kasvoi niin laajasti, että hän lähti opiskelemaan Brasilian jiujitsua San Diegoon. Sheikki Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan lennättää muun muassa maailman huippuja luoksensa pitämään hänelle yksityisiä tunteja. Hänet tunnetaan yhtenä kovimmista faneista lajiin ja sekä kunnollisena harrastajana myöskin. Abu Dhabissa sijaitsee yksi koko arabialaisen maailman tunnetuin ja paras opiskelupaikka puitteiltansa, joka on sheikin kädenjälkeä ja sinne on palkattu koko maailman kovimpia valmentajia ja muita asiantuntijoita. Näissä puitteissa voi opiskella ja treenata lajia.      

IBJJF organisaatio

IBJJF organisaatio on jiujitsun ympärille rakentuva monipoli asemassa oleva kansainvälinen organisaatio. Tämä organisaatio järjestää jiujitsun m maailman mestaruus kilpailut ja muut isot kansainväliset kilpailut. Tällä hetkellä jiujitsun ainoana organisaationa toimiva järjestö määrittelee säännöt jiujitsulle kisatilanteissa. ADCC liton kilpailuissa on paljon mukautuvammat tai vapaammat säännöt kuin IBJJF. Nogi kisat tarkoittavat sitä, että jiujitsussa ei käytetä pukuja ja Brasilian jiujitsu tarkoittaa valkoisen tai muun värisen kimonon ja vyön yhdistelmää. Organisaatio järjestää molempia kisoja. Näissä kisoissa on tarkat säännöt muun muassa jalkalukoissa ja miten sekä missä positioissa niitä saa tehdä. Esimerkiksi kiertävää polvilukkoa ei saa tehdä, mutta suoran nilkkalukon lattian puolelle saa tehdä. Eri vöisille on omat kisansa. Eri vyösarjoissa on erilaisuuksia säännöissä. Korkeammat vyöarvot saa tehdä enemmän jalkalukkoja kuin alemmat vyöarvot. Vyö määrittelee sarjan täysin näissä kisoissa. Myös nogi kisoissa koskee vyösääntö, vaikka vyötä ja asua ei ole, mutta kymmenen prosenttia omassa kilpailuasusteessa pitää olla oman vyönsä mukainen, ala osa pitää olla musta tai vyön värinen ja muita värejä ei sallita ainakaan suuressa määrin. Painimisessa teknisessä paidassa eli rashguardissa ei saa olla logoja tai muuta mainontaa näissä kisoissa. 

IBJJF organisaatio