Jiujitsu Organisaatiot osa 1

Jiujitsun ympärillä on kaksi suurinta liitoa, joilla molemmilla on monopoli asema sinänsä kuitenkin vasta kansainvälisesti suhteellisen tuoreessa lajissa. Kolmanneksi suurin organisaatio EBI on myös kovassa roolissa, mutta harrastajien kesken on myös hieman kansakunta asia, se mikä liitto on paras.

Jiujitsu Organisaatiot osa 1

EBI järjestää turnauksia, jollekin tietylle painoluokalle ja sinne pääsee vaan kutsusta. EBI omistaja Edi Bravo henkilökohtaisesti kutsuu kilpailijat mihinkin turnaukseen. Näissä turnauksissa on täysin oma sääntönsä ja pisteitä ei kisoissa jaeta ollenkaan. Submission only tarkoittaa sitä, että tässä turnauksessa ei ole pisteitä ollenkaan vaan ottelu loppuu vain lopetukseen. Jos lopetusta ei ole, menee ottelu jatkoajalle. Jatkoaika lähtee tietystä positiosta ja se alkaa todella aggressiivisesta asennosta, jotta lukotus tai lopetus tapahtuu mahdollisimman nopeasti. Organisaatiossa on isoja eroja ja yksi asia mikä erottaa ADCC maailman mestaruus kisat muista kisoista on se, että niissä jaetaan suurempiakin rahasummia palkinnoksi ja tästä syystä ne kisat vetävät eniten huomiota lajin maailman mestaruuskisoina. Tosin todellisuudessa periaatteessa isoja maailman laajuisia kisoja on kaikilla kolmella järjestöllä tai organisaatiolla. ADCC kisat ovat poikkeus kuitenkin myös siksi, että ne järjestetään vaan kahden vuoden välein ja painoluokkia sekä osallistuja on selkeästi suppeampi määrä kuin muissa kisoissa.

ADCC liitto

ADCC on taistelulaji liitto, joka on keskittynyt jiujitsuun ja lukkopainiin. Ja nimenomaan lukkopainiin. ADCC ajatus oli perustaa painiliitto, jonka alaisuudessa olisi paras painimuoto, jossa ei ole rajoitteita. Lukkopainiminen tapahtuu siis ilman pukua. ADCC järjestää lukkopainin maailman mestaruus kisat kerran kahdessa vuodessa, lukkopainin maailman mestaruus kisoihin on rajattu määrä kilpailija paikkoja. Sinne pääsevät ne, jotka saavat kutsun tai sitten sellaiset trialssit, jotka ovat muun muassa mantereiden omat mestaruus kisat. Näitä on muun muassa Aasiassa omansa, Brasiliassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Maailman mestaruus kisoissa on ainoastaan kaksi painoluokkaa eli alle ja yli kuusikymmentä kiloiset. Naisista paikan saa vain maksimissaan kahdeksan ihmistä yhteen painoluokkaan, joten maailman mestaruus kisoissa on vain kuudentoista hengen paikat naisten otteluihin. Miehille on painoluokkia useampia ja osallistujapaikkoja enemmän. Painoluokkia on viisi ja per painoluokka saa olla kuusitoista ihmistä. Naiset harrastavat vähemmän lajia ja tästä syystä naisten osallistujamäärä on pienempi, jotta naisilla ja miehillä on yhtä vaikea päästä kisoihin. Trialsseista vain kultaa voittavat henkilöt voivat päästä tai pääsevät maailman mestaruus kisoihin. Muut mitaliostit saavat toki kilpailustansa hyötyä kilpailu uralleen, mutaa heillä ei ole maailman mestaruus kisoihin asiaa. Seuraavaksi suurimmat kisat ADCC osalta Suomessa ovat Suomen mestaruus kisat. Suomen kisoissa pärjäävät kilpailijat yleensä saavat sponsoreita ja pääsevät tätä kautta Euroopan mestaruuskisoihin osallistumaan. ADCC järjestää myös pienempiä kisoja ja muun muassa lukkopaini liitot ja salit saavat järjestää ADCC kisoja ympäri Suomea. Sääntönä on se, että tuomareiden pitää olla ADCC tuomarikoulutuksen käyneitä henkilöitä. ADCC:n rooli on merkittävä ja lukkopaini kokee suurta muutosta, sillä ympäri maailmaa yhä enemmän ja enemmän perustetaan lukkopainiin täysin keskittyneitä harraste ja kilpailutoimintaan liittyviä saleja.

ADCC liitto

ADCC liiton alkutaipale

Ensimmäiset turnaukset ADCC järjestämänä järjestettiin Arabiemiraateissa vuosina 1998 ja 1999. Nykyään kuitenkin turnaukset järjestetään vain kahden vuoden välein. Alussa kaikkein menestyneimpiä ottelijoita ovat olleet brasilialaisen jiujitsuin ottelijat, sillä lajina lukkopaino on lähes samankaltainen. Ensimmäiset kisat, jotka järjestettiin Arabiemiraattien ulkopuolella, olivat 2003 Brasiliassa. Suomessa maailman mestaruus kisat olivat vuonna 2017.

helsinginsiniset - 2021