Itsepuolustuslajit Suomessa

Suomessa on todella laaja kirjo erilaisia itsepuolustuslajeja ja niiden suosio on viime vuosina kasvanut huomattavasti. Yhä useampi aloittaa itsepuolustuksen harrastamisen ihan vain sen urheilullisen hyödyn takia ja myöskin sen tuoman turvallisuuden tunteen takia. Muuttuvassa maailmassa onkin erittäin tärkeää omistaa edes hieman itsepuolustustaitoja. Usein ihan vain pelkkä osaaminen aiheuttaa turvallisuuden tunnetta ja itsevarmuutta pimeillä kaduilla kävellessä, jolloin se myös näkyy ulospäin. Tällöin myöskin mahdolliset vaaranaiheuttajat jättävät henkilön rauhaan. Usein henkilöt, jotka näyttävät epävarmoilta joutuvat useammin hyökkäysten kohteiksi. Tämän takia itsepuolustuksen harrastamisen mukana tuleva itsevarmuus on erittäin tärkeä ominaisuus. Tämän ja monen muun syyn takia itsepuolustuslajit ovatkin nousseet erityisen kovaan suosioon Suomessa. Suomessa on mahdollista harrastaa oikeastaan mitä tahansa itsepuolustuslajia, mutta osa näistä lajeista on hieman suomalaisempaan makuun, kuin toiset. Tässä artikkelissa käymmekin hieman läpi Suomen suosituimpia itsepuolustuslajeja ja mitä ne oikein ovat.

Paini
Paini

Suomessa on jo harrastettu itsepuolustuslajeja kautta aikojen ja niiden historia onkin pitkällä. Esimerkiksi paini on perinteikkäin Suomessa harrastettava kamppailulaji, jonka suosio ei ole koskaan ollut laskussa. Tämän lisäksi perinteinen potkunyrkkeily ja kuntonyrkkeily ovat pysyneet suomalaisten suosiossa ja vuosikymmeniä. Toisin kyllä erilaisten potku ja kuntonyrkkeilyiden suosio on vain kasvanut vuosi toisensa jälkeen ja esimerkiksi potkunyrkkeilyn kunnollisia hyötyjä hehkutetaan jatkuvasti.

Budolajit

Erilaisten nyrkkeilylajien lisäksi japanilaiset itsepuolustuslajit ovat nousseet erityisen kovaan suosioon. Näitä lajeja kutsutaan oikealla nimellä budolajeiksi, joka tarkoittaa japanilaisia itsepuolustuslajeja. Japanilaisissa lajeissa kiehtookin eniten niiden arvomaailma, jotka kuvastavat kaikkia japanilaisia ydinarvoja. Nämä arvot ovat henkinen tasapaino ja kanssakulkijoiden kunnioitus, jotka ovatkin erittäin tärkeitä ominaisuuksia omassa hyvinvoinnissamme. Nämä arvot taas välittyvät budolajeissa hienostuneeksi liikeradaksi, jota ilmaistaan kehon avulla taistellessa. Taistelun rinnalla on kuitenkin henkinen tasapaino ja taisteluharjoituksien kanssa pidetään henkisiä harjoituksia. Tällöin kokonaisuus on kunnioittavaa kaunista liikerataa, jota voi oikeastaan kutsua jo taiteeksi. Se on tila kokonaisvaltaiselle meditaatiolle, jossa hallitaan tietoisesti omaa mieltään. Tällöin vastustaja kukistetaan oman tekniikan ja tietämyksen kokonaisuutena. Kuten Japanin ydinarvot kuvaavatkin, niin ovat budolajitkin erittäin moraalisia. Japanilaisessa kulttuurissa arvostetaan todella paljon arvoja, kuten kauneutta, korkeaa moraalia, hyveitä, vanhemman kunnioitusta. Nämä näkyvätkin budolajeissa erityisen paljon ja ne ovat lajien pääarvot, joista pitääkin pitää kiinni. Tällöin vastustajaa kunnioitetaan taistelun loppuun asti, eikä taistelua koskaan käydä vihassa. Nämä lajit johtavatkin juurensa kurinalaisuuteen. Suomessa ollaankin erityisen kiinnostuneita kyseisistä arvoista, joten lajin harrastaminen on erittäin suosittua. Niin kuin Japanissakin, niin Suomessakaan lajia ei harrasteta pelkästään taistelun tai urheilun takia, vaan on lajissa yhtä tärkeänä sana henkinen hyvinvointi ja sen tuomat arvot. Näitä arvoja ja henkistä rauhaa yritetään tavoitella yhtä paljon kuin hyviä strategioita taistellessa.

Budolajit
Budolajit

Suosituimpia lajeja Suomessa on aikido, kendo ja judo. Aikido on kaikkein harmonisin laji, josta kertoo nimikin. Jos nimi käännetään suoraan suomenkielelle tarkoittaa se harmonian tietä. Judo on taas lajeista pehmein ja joustavin ja sitä kutsutaan periksiantamattomuuden lajiksi. Tässä lajissa jatkuvan hyökkäämisen sijaan keskitytään puolustamiseen. Kendo on taas energian laji. Sen tarkoituksena on sulattaa kamppailijan tekniikka ja keho yhdeksi energian lähteeksi. Kendo on saanut alkunsa miekkailusta, joten lajissa käytetään edelleenkin erilaisia miekkailun taktiikoita. Tässä lajissa päätarkoituksena on kehittää mielen ja kehon välistä kommunikointia, jolloin keho toimii tasapainossa mielen kanssa. Budolajit ovat luotu erityisesti henkisen tasapainon etsimiseen, joten missään lajissa ei ole pääasiana satuttaa vastustajaa. Se on niin sanottua kamppailutanssia, jossa vastustajat saavat kukistettua toisen tekniikoiden ja mielen ja kehon yhteyden avulla.

helsinginsiniset - 2021